~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Sunday, December 10, 2006

Dadel, Prästost, Burgare, Bönor: Gycklargrvppen lagar hambvrgare

Då wi njööt wårt win och åt några dadlar från närmre orienten kände wi att bvkfylla war någoth wi alla önskade. Och sedan, efter rådslagh om wilken slags bvkfylla wi önskade, kom wi fram till att en rejäl bvrgare, en hambvrgare, vppkallad efter Hansestaden i norra delen a det eviga Tysk-romerska riket, war exact thet wåra magmvnnar lvstade efter.

Ty thet är ikke bara gästgifvaren Erik Lallerstedt som kan konsten att laga en godh et närande hambvrgare. Sanningen är att Gycklargrvppen gör deth så mycket bättre. När Erik i reklamfilmen säger "lite bacon" så säger wi "giv oss lite aw kikärterna, den äldsta aw mänskosläkteths kvltvrväxter, och mosa dessa ärter till en smet som sedan formas till pannbiffar och steks i olja och placera sedan daessa pannbiffar mellan mörkt bröd och dv frälser oss ifrån swält!"

Det är nämligen sjumilaskillnad på den lättsmälta amateurhamburgare som Erik Lallerstedt lagar åt det globala rovriddarkapitalet och den förfinade och fiberrika hamburgare som Gycklargrvppen will frälsa de wadmalsklädda massorna med. Till skillnad från den rikskiände gondoljären och rovdriftsbvrgarflipparen Erik så anwänder Gycklargrvppen inte kött, då detta är ganska dyrth vnder deth fiorthonde århvndradet. Ej heller nytthjar Gycklargrvppen witt bröd, då detta ger vndermåligh charactaer et tarmcancer. Orange-gvl färdighskivad et plastinpackad ost, såsom de har på McDonalds språngkrogar gär vi heller icke nära, ty så många goda ostsorter med "präst" och "kloster" i namnet finns jv på marknaden! Bacon kommer ofta från Danmark, wår ärkefiende, warför bacon eij heller nyttjas.

Nåwäl, will ni äta medeltida vegetariska hambvrgare à la Gycklargrvppen, göör så haer: Från närmaste marknad, röva ihop följande ingrediencer —

Kokta kikärter, några skopor
Ströbvröd, någon näwe
Persilja, många kvistar
Ägg, I. stycke
Witlöök, hackad så som en olydig träl är hackad efter dagens slvt
Rotselleri, riven på för ändamåleth awpassath jiern
Italienska maskrosor, så callath salata rvccola
Barkbröd, vppskvreth (även pörtebröd fvngerar, finns på Domvs)
Ost, förslagsvis klosterost, prästost eller warför inte vit caprin från Jiämtland
Skogschampinjoner, några skopor
Röd balsamvinäger
Salt och peppar

Och till hambvrgerdressingen, byt till dig följande varor från lämplig köpman:
Sesampasta
Stark senap (gjiord på både gvla och brvna senapskorn)
Citron (ett slags gvl sydländsk frvct som smakar svrt)

Atth giöra bvrgarna äär mycket encelt:

Mosa kikärterna i en bvnke. Blanda i ströbröd, hackad vitlök, hakkad persilje, kanske liten skvätt buillon, riven rotselleri, och blanda allt med ägg tills smeten känns smidig. Smaca aw med salt et pepper. Detta är den smet som den vegetariska medeltidshamburgaren skall bestå av och sedan stekas. Låt ståå en stvndh så att den sväller och blir fastare i konsistensen. Blanda vnder tiden en hambvrgerdressing av senap, sesampasta och citron i ett trevligt kärl av keramik eller tenn.
Skiva och stek skogschampinjonerna på ganska hög wärme. Häll mot slvtet i en skvätt balsamvinaeger. Dessa ingredienser skola hwila på bark- eller pörtebrödet innan den vegetarisca hambvrgaren bereds plats på den samma.

Forma sedan handflatsstora platta clvmpar av kikärtssmaeten och stek på medelhöög wärme i en redig gjiutjiernspanna (teflon är ett diäwvlens otyg) tills bvrgarna är lagom förkolnade på ytan på bägge sidor (dv måste alltså wända dem minst en gång).

Skär vpp barkbrödet (eller pörtebrödet om dv lewa näära etth Konsvm) så att en botthen och ett topplock finnas, bred på hambvrgerdressing på bottnen, släng på lite stekta champinjoner och sedan italienska maskrosblad! Be sedan din tjiänare spela en liten fanfar på silvertrumpet medan du med stekspades hjiälp placerar den vegetariska medeltidsburgaren ovanpå dressingen, champinjonerna, maskrosbladen. Placera sedan varsamt många skivor kloster- eller prästost ovanpå. Om dv är wild et crazy kan dv äwen toppa med en liten skvätt tomatsås eller varför inte några urkärnade dadlar. Njiut sedan din vegetarisca barkbrödsbvrgare med vgnsrostade rotsaker (dock ej potatis eller sötpotatis, då dessa kommer från nya wärlden någon gång på det XVI eller XVII århvndradet) och en Hobgoblin.


Caesar Colonii & Hildegard i Bingen, festtraktörer
Gycklargrvppen


Andra bloggar om: , , , , , , , ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home