~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Saturday, January 07, 2006

På håret

När man fått nog av alla nutidare som ständigt indränker sina kalvfser i tvålpreparat och balsameringsvätska och annat otyg som säges göra håret rent och oflygigt så finns en räddning. Det är bara att kliva ombord på den stora plåtvagnen och fördas söderut, förbi det ökända ockrarnästet Pvngpinan, mot marker där förnuftigt och försiktigt brvkande av kemikalier i skalp och strån ännu är en hederssak. Japp. Ibland måste man bara dra till Gubbängen.

Varför just Gvbbis, vndrar ni kanske nu. Jo, det är det här med hårkvltvr och faktiskt kvltvr i största allmänhet. Det är så mycket bättre i Gvbbängen. Där finns ett vtmärkt litet teater- och gycklargille vid namn Moment: Teater som spelar både klassiska dramer och hypermoderna saker som Shakespeare och för all del också en hel del nvtida gallimattias som jag förstår föga av, men som de med allsköns skränig gycklarglädje ändå gör nöjsam. Men framförallt är teatergillet Moments mest prominenta herrar, Andreas Boonstra och Pontius av Stenshäll, riktiga fördemömen i gott medeltida hårmode och -vett.
Ta Boonstra som exempel, han är den bleke råtthårige sällen till vänster i bild. Har någon sett ett sådant proto-folkungafrizz sedan Inge Halstensson styrde vpp en bejvblad allmän binge drinking-session tillsammans med Kung Kohl i det då självständiga Östergötland? De hade sina lerkrus fulla med mjöd, men onödigheter som kammar och borstar lät de ligga. Som Boonstra. All heder åt teater- och gycklarhövdingen i Gvbbängen, som håller det sprödstråiga tidiga medeltidsrufsets fana högt mot skyarna!
Och vad kan vi säga om hans gode broder Pontius Stenshälls välkammade, men absolut icke intvålade, stalledrängspage? Jag kan i alla fall säga så här: Jag sågo en föreställning på Moment i Gvbbängen och min näsa går i god för att några tvålpreparat eller balsameringsvätskor aldrig har nuddat broder Pontius vackert vaxiga hårman. Hell, Boonstra! Hell Stenshäll!

Nu är det ju emellertid en överdrift att påstå att allt hår i nutiden har fördärvats av fåfängans vätskor och liniment (shampoo, balsam och Wash & go kallas de, för övrigt). Nä, det finns föredömligt skötta frisyrer på annat håll i vår närvaro. Ta lekarelaget Nynningen (bild här intill), som visserligen äro åldermän utan hårsvall idag, men för bara 30 år sedan så sjungo och spelade de för full hals med mest vtsökta hårbuskar av 1100-talets "just got up"-typ på hvvvdena. På Nynningens storhetstid satte folk och rövare en ära i att inte skämma bort hårsäckarna med massa onödigt lvll-lvll som utprovats på hårinstitvt i Wilhelm Tells hemtrakter!

Och på tal om åldermän - wad kan man säga om den oefterhärmlige Göran Greider? Förvtom att hans skägglavsliknande utväxt är som en vishetens bångstyriga och oövervinnliga lagerkrans på en rättmätig jarls hjässa! Respect! Det gode Greiders sparsmakade capillvs får oss i Gycklargrvppen att gå ner på knä och skaka som fromma pilgrimer i Jervsalem.

Och låt oss här avslvta vår lilla expose över föredömliga hvwvdbehåringar med en gycklarkollega som inte drar sig för att vtmana sin pvblik vtan rvstning och kläder - Bob Hansson! Skåda bilden och säg, är det inte självaste Kejsar Barbarossas hårsvall som går igen vppe på den bvllrige gycklarbroderns hvvvd? Utväxten, eller ska vi säga de olika slagen av vtväxter under Hanssons föredömligt bleka bål, lämnar dock ett och annat att önska.

2 Comments:

Blogger Martin said...

Läsen & begrunden!

http://saltosobrius.blogspot.com/2006/01/shout-let-it-all-out.html

12:20 AM  
Blogger Caesar Colonii said...

Mäktigt. Finnes även en hår- och skönhetsbilaga?

1:22 PM  

Post a Comment

<< Home