~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Sunday, January 01, 2006

Ivanhoe - dikt och verklighet

Som sig bör inleds enligt traditionen den första dagen av det nya året med ett hyllande av medeltiden. Det svenska folket spisar riddarromantik och stoppar i sig märkliga snax tillverkade av någon sorts modern rotknöl för att bota bakruset.

Vi i gycklargruppen drar oss inte för att avnjuta dessa rörliga bilder i goda vänners lag, men ser oss dock nödgade att höja ett varningens finger och visa på vissa detaljer i filmen som kan ge lekmannen en aningen förvrängd bild av det medeltida levernet.

1. Konflikten mellan saxare och normander borde ha klingat av en aning efter 130 år av normandiskt styre. Att motsättningen får en så stor plats i berättelsen bör snarare ses som en spegling av det samhälle och den tid då boken skrevs. Sir Walter Scott för gärna fram det som han såg som genuint engelskt i kontrast till de franska revolutionsbesudlade påfunden.

2. Torneringen kan inte ha sett ut som den gör i filmen om den tid som ska skildras är 1194. Rustningarna, trubbiga lansar, skranket mellan riddarna och höviskheten gentemot de sköna damerna var inslag i tornerandet som inföll långt senare.

3. Kung Richard Lejonhjärta tillbringade endast några månader i England under de tio är som han regerade över riket (som även inkluderade delar av Frankrike). Att han därför kunde rida omkring i den svarte riddarens förklädnad utan att bli igenkänd är därför inte helt omöjligt, även om det inte är troligt att hans frigivande ifrån fångenskapen var så föga känd i förväg som det framstår i filmen.

4. Någon finstämd försoning mellan prins John och kungen lär ha dröjt eftersom prinsen flydde iväg illa kvickt till Normandie när kan fick höra om kungens återvändande. Först flera månader senare stiftades en överenskommelse mellan de båda parterna.


Med dessa korrigeringar i minnet bör filmen ändå kunna ses med behållning. Det är inte utan att en och annan tår fälls vid scener som Rebeckas avresa, det medeltida giftermålet och de vackert skildrade gästabudsscenerna med de dansande dvärgarna. En god början på det nya året med andra ord!

1 Comments:

Blogger Frank Dux said...

Ni får aldrig sluta blogga, bara så ni vet.

8:22 PM  

Post a Comment

<< Home