~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Wednesday, November 16, 2005

Penningen i pvngen, rövaren i rovdjurets käftar

En myndighet vnderställd hans majestät, Finansinspektionen, har efter långa fvnderingar kommit fram till att det vore bra att avskaffa penningen som betalningsmedel. Detta efter en rad stråtrövardåd av den mer spectacvlare sorten. Ja, nog finns lurviga stråtrövare som stryker med hillebarder längs våra landsvägar och plvndrar värdetransporterna som med bristfälligt skydd - nästan intet skydd alls - färdas där. Nog är det är problem alltid. Det talas om att penningen attraherar brottslingar och att vi därför skall avskaffa penningarna. Kvack! Det är så in i Bollebygd fel! Att ge efter för stråtröveriet? Över min digerdöda kropp! Vad är alternativet? Ägna sig åt byteshandel, som barbarerna i den samiska ödemarken? En åsna för tvenne tvnnor salt och ett renskinn? Rena bronsåldern!
Nä, penningen är det finaste beviset på välstånd vi fina herrar har i våra pvngar. Låt gå för att vi avskaffar de sladdriga papyruspenningar som blivit populära de senaste tvenne århundradena. De är ändå inget att ha, de går sönder och tål inte en ordentlig tvättbyk. Låt oss bestämma oss för att slå vakt om våra mynt, som med sin vikt och vackra präglingar visar sitt sanna, obestridda värde. Och låt oss ge mer av våra penningar åt jarlen så att vi kan bygga stora härar av fogdens hårdföra män som med yxor och lansar skyddar våra värdetransporter mot stråtröveriet. Hårdare tag är vad vårt förslappade samhälle kräver! Släng rånarmännen åt vargarne! Rövarna i rovdjurets käft och penningen i pungen, det skall vara vår devis!

3 Comments:

Blogger Wife of Bath said...

Väl talat, gycklarbroder!

Det här med borrtagandet av högre valörer är ren galenskap. Hur har de tänkt att skatten ska kunna drivas in om det ska ske i kopparpenningar alena? Allvarliga ryggskott av ett evigt bärande av tunga kistor med småmynt torde bli det enda resultatet.

Det är så att man borde doppa Finansmännen i ömsom kallt och ömsom varmt vatten för att driva ut eländet och få dem på bättre tankar!

12:57 PM  
Blogger Caesar Colonii said...

Mycket väl talat i en brännande fråga. Jag minns häromåret att det var mycket käbbel om vi skulle inför en enhetlig valvta i vårt kära Evropa. Vilken Kvltvrskymning det hade varit! Varje landsända måste få prägla sina egna mynt med singa egna konvngar på! Det är en del av charmen när man vandrar från by till by att hela tiden möta nya myntslag, med allt från Olof Kötkonung till Rikard Lejonhjärta på! Det ska vi inte ändra på!

5:34 PM  
Blogger Lortsverige said...

Dock är storleken på mynten fortfarande på tok för liten.
Tacka vet jag tiden när man var tvungen att lasta sina mynt på en skrinda när man var på väg på kiosken för att inhandla fredagens boulevardtidningar.

11:38 AM  

Post a Comment

<< Home