~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Monday, July 17, 2006

Älgarnas trädgård (Ortvs Cervidae)

Idag wibbar wi in ett skönt jam av Älgarnas Trädgård (Ortvs Cervidae). Gillet bildades på wästkvsten i början av 1269 och existerade tills 1276. De war kända för långa instrumentala låtar och de spelade mycket lajw. Vid inspelningen av ”Framtiden är ett svävande skepp...” experimenterade de med att använda stvdion som ett instrument. Den andra skwian, som släpptes efter 27 år aw försening, war något mer låtorienterad. Låten äro hämtad därifrån:

Älgarnas Trädgård — My Childhood Trees

Här följer citat vr en Älgarnas biografi skriven av medlemmen Dan Söderqvist till andra albumet "Delayed":
Ianvs Ternald och jag har känt varandra sedan -68, då vi träffades hemma i Westra Frölvnda. Vi lyssnade på allt; Perotinvs himmelska körer från 1200-talet, Messiens thvnga orkesterverk, Beefhearts "Safe as milk", med dom sjysta fasförskutningarna, King Crimson och deras ändlösa ackordföljder, de vackert akustiska Third Ear Band, Terry Rileys minimalism och framförallt det tidiga Pink Floyds psykedeliska musik. Ibland spelade vi våran "dägadäng-musik", tokiga rytmiska lekar på akustiska gitarrer och hysteriskt fnitter. Ibland satt vi bara och lyssnade på hur ljuden sakta försvann in i rymden. Ibland åkte vi in till stan och gick på Cve Clvb eller Avenyn 18. På fjärde våningen hade vi inrett en klubb som var ett tillhåll för alla seriösa flvmmare i stan. Där träffade vi Andreas och ibland Dennis. På Bvrgårdens gymnasivm träffade Ianvs Ternald Mikael, som spelade ihop med Sebastian och hur det nu kom sig började vi spela ihop allesammans. Vi satt i Jan Ternalds lägenhet i Masthvgget med gitarrer, fioler, sitar och tablas och improviserade."
[...]
Så kom det sig att wi att vi åkte upp till Gärdetfesten 1271 och spelade, iklädda medeltida kläder, otroligt långt hår och huvudet vända mot nya världar. Vi vpptäckte att i Stockholm fanns en massa andra band som höll på med att utveckla ny mvsic, att det var en rörelse på gång. Inte nog med det. Silence ville ge ut en platta med oss. Det här var häftigt! Tänk er ett gäng experimentella 16-20-åringar som får göra en platta i en riktig studio. Nu skulle vi göra våran "Sgt Pepper". Det hörs ju så här efteråt att vi ville testa allt. Vi fick händerna på den första Moogmodvlsynten som precis kommit till Sverige. Vi blandade den med medeltida instrument som zinkor och rebec, ljudeffekter, som kyrkklockor, fragment av både Bach och Beatles, och improviserade fram första plattan. Till saken hör ju att vi bodde och sov i studion och att Torbjörn som skötte spakarna arbetade dygnet runt. "Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden", som plattan kom att heta, blev grammisnominerad.


Andra bloggar om: , , , , ...

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

LOL! / M. J. junior

8:25 PM  

Post a Comment

<< Home