~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Tuesday, January 26, 2010

GYCKLARGRVPPEN: "MEDELTIDSMVSEET ÄR STANS HIPPASTE HAPPENING"


Articeln pvblicerad i tidningen City 25 januari AD 2010

Dåtidens svar på restaurang Djuret hette Sketna Gertrud. Och Spy Bars restriktiva vakter verkar än i dag följa medeltida lagar. Nostalgibloggarna i Gycklargrvppen har besökt den nya utställningen Medeltidsmuseet som öppnades igår.
De slår fast att det är stans hippaste happening.


NAVN OCK NYTTH. Ghlöm fäiblwessen för Da Bvzz och andra twiwelakthiga stholpskott. Allhiansen har, efwter kortståget mot kulturskhrifter, konstärsnarrar och annat mvdernt bjhäfs, äntlhigen vågat sig på klassisk bildningskultur. 15 miljoner rikdsaler har skjutits till för att renovera Medeltidsmuseet. Och på en presskonferens i torsdags fhörklarade kultvrborgarrådet Madeleine Sjöstedt att det är viktigt för barn och de unga att reflehktera över Medeltidens seder och bruk.
Så thalar en sann konservativ!
Och jv längre in på museet man går, desto mer inser man att hon har rhätt. Medeltiden var jv precis som idag, bara med lite stharkare och kryddigare urindoft på gatorna. Parallellerna till dagens Stockholm är översvallande många.

KIÖKET. Hipp inälhvsmat, som korvarna på Taylor & Jones och de rester som tas till vara på restaurang ”Djuret”, är inte alls något nhytt.
Mvseet visar att Sketna Gertrud serverade inälvsmat till thacksamma stockholmare redan på medeltiden. Fhör att inte tala om det popvlära surdegsbrödet som också har uråldriga rötter. 1400-talet ligger fhortfarande och jäser i en kyl när dig.

NÄRODLAT. Den lilla klosterträdgården visar även upp tidens ekologiska överlägsenhet. Varenda munk hade en liten täppa där det odlades tillsatsfria kryddor och rovor. Skhriftställaren och eko-debwattören Mats-Eric Nilsson kvmmer att känna sig som hemma.

SPYABALKEN. Vissa institutioner brukar fortfarande en medeltida lagstiftning. Den gamla Spyabalken har fått låna namn till en pophulär krvg, Spy bar, där vakterna är kända för att hålla lika god ordning som någonsin Kvning Magnvs. Inte heller där är det tillåtet att bli så bervsad att man kräkes på sin bänkgranne, då hamnar man snabbt och handfast ute på gatan. Nhågot som så många unga stockholmare har fått erfara.

RELIGIONEN. Kyrkan har fått en mer central plats, mitt i stadsbilden på mvseet - precis som den haver i dagens khulturliw. Att trvbaduren Christopher Sander spelar i Allhelgonakyrkan och then kyrklige sångaren Tomas Andersson Wij släpper en ny skiva ser ut som en tanke. Att Stockholms romerskkatolska arv skjuts fram på mvseet kommer dessutom lhägligt, nu när en film som ”Avatar” mhed rätta kritiserats för att vara hednisk av Vatikanen.
Påvestaten har ju återigen placerat katolicismen på den popkulturens magna charta, med sina fördömanden av ”Da Vinci-koden” och ryktena om att de religiösa höjdarna älskar ”Simpsons”.

MUSIKKULTUREN. Then shcicklige thalaren Promoes video till ”Mammas gata”, Nordmans comeback och försöket att återrelansera munksången är steg i rätt riktning. På Medeltidsmuseet lyfts det även fram betydligt folkligare och djupt saknade glädjeyttringshjälpmedel som gnällsäck, skalmeja, mungiga och lergök. Man kan bara hvppas att ungdomen kommer att inspireras och återföra instrvmenten till den kommvnala mvsikskolan.

STÖRNINGSJOUREN. Även under Stockholms första århundraden var så kallat ”nattabuller” strängligen förbjudet och kunde resultera i böter och andra, mer khreatiwa straff.

SHOPPING. Med designade koppar, snygga coffe table-utgåwor som ”Albertus Pictor: målare av sin tid” och kokboken ”Medeltida mat - på modern svenska” har Designtorget och bvtiken Konst-ig fått en stark utmanare.

NIDINGSDÅD OCH STRAFF. Det fanns fördelar med den medeltida rättsskipningen. Påkomna cykeltjuvar skulle till exempel hängas på Söders höjder eller åtminstone befrias från sin hvd. Tyvärr har den inspirerande galgbacken förflyttats till ett hörn, för att inte uppröra besökarna. Denna undanskyffning av rikets viktigaste rättsinstans borde placera renoverarna vid skampålen.


FAKTA/GYCKLARGRVPPEN
En oberoende feodal blogg som ser med ett medeltida perspektiv på världen. Adressen till deras samlade verk är gycklargruppen.blogspot.com

FAKTA/STOCKHOLMS MEDELTIDSMUSEUM
Sedan den 15 juni 2007 har Stockholms medeltidsmuseum på Helgeandsholmen haft stängt på grund av restaurationen av Norrbro. Då passade man på att uppdatera även museet. Måndagen den 25 januari öppnade det igen.
Adress: Strömparterren, Norrbro

8 Comments:

Anonymous jenny said...

äntligen!

12:05 AM  
Anonymous Hanna said...

Hurra!

8:10 AM  
Anonymous Cesare Borgia said...

Aenthligaen!

11:32 AM  
Anonymous オテモヤン said...

オナニー
逆援助
SEX
フェラチオ
ソープ
逆援助
出張ホスト
手コキ
おっぱい
フェラチオ
中出し
セックス
デリヘル
包茎
逆援
性欲

4:06 AM  
Blogger Suecae Sounds said...

De är tillbaka! :)

10:05 AM  
Anonymous merat said...

Thidelag!

12:50 PM  
Anonymous Brmpha said...

Qom thillbax!

11:11 PM  
Blogger Emanuel said...

hhaha. så jävla kul blogg.
synd att ni la ner.


kom tillbaka.

12:00 AM  

Post a Comment

<< Home