~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Thursday, November 30, 2006

Instrvmenteth som knaecker: Hummel

Trots att hon är lite wäl förtjivsth i rvskigt hypermodern dvnka-dvnka såsom Mozart et Mats/Morgan Band, så är Gvnilla Brodrej en aw Gycklargrvppens favoriter här i Blogos Spheris Sveciae. Se så fint hon lowordar den medeltida dronemusikerns förstahandsval, nämligen det sinnesutvidgande strängaspelet hvmmel (AKA långspel, långharpa, svenne-kantele):
Jag fastnade för hummeln, som lät sitar och med vilken man lätt kunde komma i Norwegian woodstämning. Sedan blåste Lasse i luren och kakafonin slutade och demonstreration av kohorn och näverlur vidtog. (Läs mer)

Och jag vet att det här är fel århundrande och allt, men nu när vi ändå är inne på musik - kan någon förklara wad nästan-hipster-Bo Kasperserna Koop egentligen har med jazz att göra? Varför pratar de som mycket om det om de ändå har bestämt sig för att inte spela det? Någon?

3 Comments:

Anonymous Träis said...

Det där om Koop var intressant att du tog upp. att kalla dem "nästan-hipster-Bo Kasperser" är elakt men tyvärr ganska träffande. Undertecknad hade noll (0) intresse för förra skivan som jag upplevde som reklambyrå-muzak men iochmed nya har de iallafall gått ett steg i rätt riktning: "koop island blues" är ju t.e.x en väldigt fin låt, men tyvärr är ju resten av skivan med några undantag också sådär envist jäddrans slick loop-muzak. Ett lite mer smutsmedeltida jävlaranamma skulle varit dem till skänks. f.ö. kan man applicera samma kritik på Gunilla Brodrejs svärmande för Hummeln, hon säger ju att hon fastnade för den för att den "lät som en sitar"(!?) Varför spelar hon inte sitar då?? Jo såklart för att Hummeln är så mycket ballare

12:01 AM  
Anonymous Träis said...

...En sista fråga: Hur kommer man f.ö. i s.k. Norwegian woodstämning med ett instrument som låter som en sitar!?

12:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vad i h-e paratar människan om. Koop Islands består till 90% av klassiskt skrivna jazzlåtar med swingrytmen i botten, samt solon från några av sveriges främsta jazzmusiker. Om inte det är jazz så undrar jag vad du anser är det....Prata inte en massa skit om saker du inte har en aning om.

5:30 AM  

Post a Comment

<< Home