~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Monday, January 16, 2006

Inredningsteve makes me wanna smoke Krak

Här har man kollat på fjärrsyn i snart ett halvår och sett så många husbyggar- och inredningsprogram. De är alltid intressanta på pergamentet, men sällan i praktiken. Det är samma trista och visionslösa trälarkitektur och -inredning som avhandlas hela tiden. Små, små stvgor eller kammare i kaserner piffas vpp och fylls med kvadratiskt präglade nutidsprylar av vndermåliga material. Alltför sällan rediga borgar som renoveras, smyckas med kalkstensornament och bröstvärn och sedan fylls med rustika ekmöbler.

Min enkla dröm som fjärrsynstittare är att Bygglov, Room Service, Nya Rum (med den närkingska känslomänniskan Ernie Kirchsteiger som ankare), Extreme Home Makeover och allt vad programmen heter ska ta sig an en äkta korsfararborg. Varför inte den nästintill ointagliga Krak des Chavaliers i Syrien? Det vore väl en vtmaning?

Om ni inte visste det redan så är Krak des Chevaliers en mäktig korsfararborg i västra Syrien. Den fungerade som en strategisk utpost för korsriddarnas räder och angrepp. Det dominerande läget och de befästningsarbeten som företogs i början av 1200-talet gjorde den praktiskt taget ointaglig för anfallande styrkor. Borgen, som är belägen på platsen för ett tidigare fort, har tre försvarslinjer: två koncentriska befästningsverk och ett centralt kärntorn. Från 1142 tillhörde borgen Johanniterorden. Den utsattes för tolv belägringar innan den 1271 tyvärr intogs av mamluksultanen Baybars.

Borgen är ett av de bästa exemplen på högmedeltida försvarsarkitektur. Ett ypperligt bevis på att de normandiska stenmästarnas traditioner sparkar arsel. Dock är den nu något förfallen och råmar efter en rejäl upprustning! Kirchsteiger, vad väntar du på?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home