~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Tuesday, December 06, 2005

Rörost

Visst, det kan framstvå som en smvla Pvo Tvidholm att tillaga sin egen ost, men vi medetida människor har ju ännu inte uppfunnit begrepp som "tjänstemannasöner" och behvöver därför inte upprörvas öfver detta namnatappande. Vi haver heller inga problem med begrepp som kvultvuradel - även om det låter en smula fjolligt, på medeltiden går inga och känner in saker, vi ägnar oss mest åt att övferleva - om vi inte slaktar katharer förstås och råkar dö i herrens namn. Emellan överlevfandet och slaktandet av katharer kan man dock, som alla vet, behöva lite ost.
Enklart är då att tillaga en bunke rörost (eller två).
Det hela är mycket lätt - så lätt att det inte ens skulle ta en sida i anspråkf i Dagvens Nyhetvers söndagsutgåfva.

Ingredienser

4-5 l mjölk
1 1/2 tsk ostlöpe

Redning

1 ägg
2 msk vetemjöl
3 msk strösocker
1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

1. Ljumma möjlken handvarm och tillsätt ostlöpet. Låt stå och ysta i ca 1 timme.

2. Koka massan utan lock med en bit kanel 1 - 1 1/2 timme, eller tills dess att man fått en gulbrun massa. rör så lite som möjligt men var försiktig så att det inte bränner fast.

3. Ingredienserna i redningen blandas och rörs ner och det hela får koka upp. Osten får sedan stå och svalna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home