~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Tuesday, November 29, 2005

Dokvment: partyhättan

En allmän villfarelse tycks flaxa runt som en korp i allmänhetens huvuden. Nej, jag menar inte om den falsksjungande västgötska åldermannaduon The Embassys förmodade storhet. Jag pratar om något mycket viktigare för oss i vnderhållningsbranschen.

Partyhättan.

Denna huvudbonad är något som dagens människa tycks tro vara en modern accessoar i stil med prvttkvvden, denna 1900-talets lite för enkla genväg till garv. Men det är såklart fel att placera partyhättan i det ogudaktiga maskinernas århundrade. Partyhättan har i själva verket ingenting att göra med bvtiker med fejkade gycklarnamn såsom "Bvtterick's". Ej heller är den ett folkligt kvltvrellt uttryck med rötter i sodomiternas århvndrade, 1700-talet. Det är ack så fel, så fel.
Partyhättan har sina rötter i det vppfinningsrika normandiska modet runt millenieskiftet (vi pratar här om den tvrbvlenta perioden runt A.D 1000). I den forna vikingakolonin på bretonsk mark var livet slitsamt och holmgångar var legio. För att inte förgås av den kärva vardagen var bosättarna där tvungna att anamma lokala seder såsom vindrickande och vtomäktenskapliga samlag, vilket alltid leder till tungt huvud (så kallad betongkeps), vilket gör att man vissa dagar måste lägga stridshjälmen åt sidan. Och när man väl har lagt stridshjälmen åt sidan så känner man sig snabbt vederkvickt och då är det ju som bekant party time igen, varför man dricker mer av vinet och ägnar sig åt än mer vtomäktenskapligt knvllande, vilket gör att man väljer att låta hjälmen ligga lika avlagd som Bosse Ringholms lur ännu ett tag.

Men inför Gvd skall ingen (förutom möjligtvis en furste av Wilhelm Erövrarens storhet) gå barhövdad.

Därför började skickliga sömmerskejungfrur att tråckla ihop huvudbonader som var lättviktiga sett både till material och känsla. I början var dessa fortfarande inspirerade av alldagliga klädedräkter (se bilden ovan), dock något lustigare till formen. Med åren blev sedan partyhattarna än mer frivola och lössläppta, vilket hovnarrens bjällerprydda huvudbonad är ett exempel på. Idag kan en partyhatt se ut lite hvr som helst, men glädjande nog väljer många, folk ur alla de fyra ständerna faktiskt, att bära mössor som påminner om den högstående hovnarrens huvudbonad!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home