~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Thursday, April 20, 2006

Gycklargrvppen dvbbar Frances Stonor Saunders till hedersgycklare av första graden

I dagens Swänska Dagbladet kan man läsa en mycket intressant interwju med den lysande författarinnan Frances Stoner Saunders, som enligt tidningen haver left tillsammans med den berömde engelske legoknekten John Hawkwood, AKA "Thän Djäfulske Ängelsmannen" och skrivit en bok till hans ära.

Den föredömligt munkkåpebeklädda hijstorikern Dick Harrison påstår att Stoner Saunders bok "lär åtskilligt om medeltidens krig, politik, kultur och vardagsliv". Och det stähmmer - dock är boken ikke någon sedvanligt historisk skrijft som syftar till att smvtskasta medeltiden, en sådan bok som samtidare verkar älska att skriva. Den ska istället - precis som Umberto Ecos "Bavdolino" - ses som ett slags dokvmentär generationsroman för alla oss läskvnniga thvgs som är nere med medeltidens hillebarder, gvldmynt förgyllda rims och annat ärofvllt.

Hvrsomhelst. Stoner Saunders bok är en vtmärkt skrijft - inte bara för oss vadmalsklädda inbitna fans. I SvDs anmälan av boken påpekas också att Stoner Saunders vill använda John Hawkwood som "motor" för ovtbildade samtidare att förstå 1300-talet - och för att möta andra med honom samtida giganter ssåsom den vackra och begåvade Katarina av Siena, Francesco Petrarca och givetvis vår tids störste författare Geoffrey Chaucer. Det är som att man vill göra karnevaliska kvllerbyttor av lycka! Och nog finns en rent medeltida passion i Stoner Saunders författarskap. Om Hawkwood säger hon: "han är inte direkt mannen man vill vakna bredvid på morgnarna, men jag är glad att jag gjorde det". Kärlek, kära läsare, kärlek och passion! Och därför ämnar nv Gycklargrvppen att dvbba Frances Stoner Saunders till hedersgycklare av första graden. It's Dame Frances Stoner Saunders to y'all!

Läs SvD-artikeln här

Läs även vår vapendragare, den semitiske crvnkmästaren Donnie Donvts senaste bvlletin om personlig hygien. Föredömligt skrijvet!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home