~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Wednesday, March 15, 2006

Veckans språkmysterivm

Länge har vi plågats varje onsdag på bästa sändningstid av Fredrvk Lindströms språkvtflykter. Hobbyfilologi, tvi! Det är på tiden att Gycklargrvppen sätter ner foten och visar hur äkta språkstvdier ska bedrivas.
Onsdagarna kommer således hädanefter att vigas åt de genvina svenska språkmysterierna. Välkommen till Gycklargrvppens språkskola!

Vi börjar med att vtforska ord från de lockande, men för lekmannen svårforcerade, äldre landskapslagarna:

Gordhivf

Det återkommande, svårtydda ordet Gordhivf har länge gäckat den okunnige gynnare som försökt ge sig i kast med denna litterära skatt. Men icke längre!
Gordhivf 'boskapstjvv' har förleden gor- 'smuts, 'skit', som ju än i dag finns som förstärkande partikel i vissa dialekter, exempelvis värmländskans görsköj. Ordet förekommer främst i de lagar som behandlar stöld av boskap. Att stjäla någon annans djvr var på medeltiden ett nedrigt brott, som kunde bli en fråga om liv och död för ägaren som gjorde förlvsten. Straffet? Böter. I de mer svårlösta fallen ställdes tjvven inför tinget. "Flyr han vndan, tha skal han fridhløsan læggia um alla tha laghsaghv ok hans bo skiptis."
Ord och inga visor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home