~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Wednesday, January 17, 2007

Per vräkte ner Birgittas kors, självspäkning, medeltidssnusk, Arn-ost, et cetera



• Enligth di senasthe tidender har Per, stormen som drabbade riketh i helgen som ett straff för deth lösaktiga leverne som moderna mänscor ägnar sigh ååt, vräkt ned thet praktfvlla stenkors som sedan 1200-taleth stått vid Kapelludden på Öland, thän plats dith Heliga Birgittas lika heliga kwarlevor fördes till A.D. 1374. Enligth svt.se war deth en omkringflygande siööbod som stötte till stenkorseth så thet föll till marcen och gick sönder i trenne delar. Denna händelse skall giwetwis ses som etth slags järtecken, en warning till alla i riketh om atth nv får thet wara slvt på de modärna ogvdaktigheterna (nedladdning av ringsignaler, GI-dieter, Timellska fusksnickerier, fyllebloggande, nätdejtande, tvnnelbaneåkande, parlamentarisk demokrati, rvnda ord, indisk hämtmat, Idol-Markusar som ger medelålders svenska kvinnor bättre sex, et cetera, ja ni hajar) som frodas på de osvnt asfalterade gatorna. När enh sjöbod flyger genom luften för att vräka omkull och söndra ett heligt stenkors är thet Tagelskjorta på: hög tid för bikt, botgöring och siälvspäkning (fast nähr är det inte det, förresten?).

• Apropos siälwspäkningh så will wi, Gycklargrvppen, giärna vpplysa om att allas wår Katolska kyrkas egentliga festkommitté Opvs Dei har widarevtwäcklath den medeltida tagelskjortan ("cilicium") till någoth helth nytt — ett praktisckth och raffigth strumpeband av metall, som gör ont på kroppen men gotth för själen. Läs här och här om thet (stoorth tack till Opus Dei Awareness Network som på frivillig basis sprider kvnskap om Opvs Dei så att fler kan anslvta sig till organisationen!). Enlight wad wi haver hörth skall man kvnna beställa dylika cilices med postorder.

• Wi, Gycklargrvppen, haverr notherat atth barmstarka fiärrsynsprogramledaren Carolina Gynning på förhand (!) har annonserat att hon tänker vtföra ett mirakel (!!), nämligen att uthvinna ehn hittills okiänd substans vr sina bröst, som sedan skall auktioneras vt. Wi weth icke wad dhetta betyder. Dock är wi säkra på att Gynnings insaths i TV4:s "Förkwäll" giöör att hon icke kommer atth bli aktvell för kanonisering till helgon.

• Then förstha bilden från Arn-dokumentären har läckt vt i Chronica Æxpressen. Ska bli skiönt när den går vpp på bio, med ndantag för Eragon har deth mästa på bio varit science fiction den senaste thiden.

Här är nåth föör alla er vslingar som söker medeltida otvkt på nätet (ni kommer ofta till Gycklargrvppens blog genom ord såsom "sexv", "eroticv", "porv"). Mycketh nöije.



• Om wi ska tala mehr om Arn och lifveths liuvare sidor en stvnd, så har wi, Gycklargrvppen, äntligen testat Arn-osten från Falbygden. Och vtan att darra på ringbrynjans manschett så ger wi denna wällagrade lilla smaksensation fem bjällermössor af fem möjliga. Wi ähro wääl medwethna om att rikeths alla playerhejtare ii tid och otid skränar om att Arn-osten från Falbygden bara är en simpel cash-in för mejerister i Westgiothaland som så att säiga will rida på Arns lans och dra nytta av den korsriddarfeber som råder i riketh. Men tro inte på dissareskråets talesmän. Osten heter Arn för att then är giord aw then högst werklige tempelriddaren från Skaratrakten, ty annars skvlle den icke heta såsom then giöör. Arn-hypen wäxer medh rätta för waar thag som gåår, och wi skvlle inte bli förwånadhe om nästa stora korståg gör i Arn-ostens gvla färg och helt enkelth döps om till ARNevalståget (hajar ni?).

Shovtovts till nåågra andhra grymma ostar: Westgiotha kloster! Birger Jarl! Birka! Allerum Präst! Vanlig svenne-prästost!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home