~: G Y C K L A R G R V P P E N :~

~ En nymedeltida livsstilsblogg för alla de fyra stånden ~ Oberoende feodal ~
~ gycklargruppen@gmail.com ~

Thursday, November 30, 2006

Beyoncé anslvter sig till Gycklargrvppen

Instrvmenteth som knaecker: Hummel

Trots att hon är lite wäl förtjivsth i rvskigt hypermodern dvnka-dvnka såsom Mozart et Mats/Morgan Band, så är Gvnilla Brodrej en aw Gycklargrvppens favoriter här i Blogos Spheris Sveciae. Se så fint hon lowordar den medeltida dronemusikerns förstahandsval, nämligen det sinnesutvidgande strängaspelet hvmmel (AKA långspel, långharpa, svenne-kantele):
Jag fastnade för hummeln, som lät sitar och med vilken man lätt kunde komma i Norwegian woodstämning. Sedan blåste Lasse i luren och kakafonin slutade och demonstreration av kohorn och näverlur vidtog. (Läs mer)

Och jag vet att det här är fel århundrande och allt, men nu när vi ändå är inne på musik - kan någon förklara wad nästan-hipster-Bo Kasperserna Koop egentligen har med jazz att göra? Varför pratar de som mycket om det om de ändå har bestämt sig för att inte spela det? Någon?

Wednesday, November 29, 2006

Rolf Lassgård nominerad till Harald Hårfager-priset för excellens i medeltida frisyrval och -skötsel



Andra bloggar om: ,

VIImilakliv (The Gycklargrvpp RvMvX)



Then medeltida publiken älsvkvar Martin Stenmarck, och för att fira att hans nya, så kallade svuperhvit, dragit fram som en korsriddare på de svenska listorna har en enad Gycklargrvppen beslutat remixa den mest minnesvärda och medeltida låten på skivan.

VIImilakliv

Jag vill kvasta lvoss
Lära mig slvåss
Raka av mitt hvår
Bväras ut på bvår
Ta tjuren vid hornen och hålla dem hårt
Lita på sanningen och kväva all gråt
Börja sluta tro (nej, där går gvrvänsen fvörresten)
Låta vansinnet gro
Jag vill sparka bakut
Göra nåt sjukt
Släcka fyren på berget som räddade liv
och smita från smällen med 7milakliv


Jag kommer inte hem ikväll
Om jag känner mvig själv
Låt oss ta farväl
Av både hjvärta och själ
Jag kan ta ett långt hårt straff för alla stunder vi haft

Jag vill byta land och vara han som försvann
Börja om på nytt
Och få såret mitt svytt
När jag vänder och springver långt härivfrvån
Se mig som saknad, en förlorad son

När jag vänder och springer långt härifrån
Se mig som saknad, en fvörlvorad son

Jag kommer inte hvem ikväll
Jag kommer inte hem
När svovlen faller
Låt oss ta fvarväl
Av både hjävrta och sjväl
Jag kan ta ett långt hvårt strvaff för alla stunvder vi haft
När jag vänder och springer långt härifrån
Se mig sovm saknad, en förlvorad svon

VIImilakliv


Andra bloggar om: ...

Peter Englund: "Från kopparstick till dataspel"

Tvt i basvnen! Änthligen finns ett vettigt skäl att begagna sig av datamachinaer - man kan jv bedriva rejäla härjningståg med knektar, bönder och riddare i dem! Historicern Peter Englvnds skrijwer en wisa betraktelse av det pedagogiska och fostrande datorspelet Medieval II: Total War på sin blogg (särskilt det sista stycket om det Heliga Romerska Imperiet som vtbreder sig över Evropa ger oss ståndpäls):
På farsdag blev jag överraskad med ett dataspel från min äldste son. Han hade en kväll sett mig sitta med det gamla "Medieval Total War", och han gav mig nu uppföljaren. Jag har sällan tid att spela dataspel nu för tiden, och jag tycker dessutom att fantasifattigdomen i branschen är påtaglig. (Till yttermera visso spelas det hela tiden World of Warcraft på husets bästa dator. Och så bör det vara.) Detta är faktiskt första gången på flera år som jag faktiskt blivit sittande med ett spel, och likt klassikern Civilization fast i ett "bara en omgång till, och sen bara en till, och se bara EN till" etc. Du kan läsa min recension av spelet här. Jag kan för övrigt nämna att jag vunnit spelet, efter att ha låtit det Heliga Romerska riket av Tysk nation utbreda sig över större delen av Europa.

Laes också Englvnds recension: Som ett kopparstick som rör sig.

Andra bloggar om: , , , ,

SVT: "Bockstensmannen en medeltida snygging"

Man blir jv såklarth en smvla smickrad näähr riksfjärrsynen
prisar min skönhet
. Missa inte reportaget om min makeover här.

Andra bloggar om: ,

Gycklargrvppen hiärthar Joanna Newsom

Phwoarrrrrrrrrr säger wi, Gycklargrvppen, när wi skådar det praktfvlla omslageth till Joanna Newsoms nya och sköönth harpoklingande albvm "Ys". Hvwwa! Inte sedan Merit Hemmingson stod inswepth i wargpäls på omslageth till den stillsamth folkfvnkigha Trollskog har en bardette warith så wänligh mot ögonen. Åh, Joanna - det osar jv skördefestromantik lång wäägh och waleth av accessoirer är oklanderligt - wem kvnde för bara ett år sedan ana att skäran och blomsterkransen skvlle göra sådan storstilad comeback? Och så wälklingande Jvngfrv Joannas jamande sångröst låter vti örats windlande gångar sen! Som en amanita mvscaria-dopad hvldra som spelar pärleportsvsik med en närmast (förlåt oss) pagansk glöd i harpan! Eller som Mäster Border-copy vti Giötheborg vttrycker det: "Nya plattan är den logiska fortsättningen Joanna med sin speciella röst och mestadels endast kompad av sitt eget harpspelande, precis som på debuten. I ryggen har hon ibland ett stråkorkester, men dess inslag tillför ett djup som kanske inte fanns på debuten".
Joanna, om dv läser det här och kommer och ger konsert i Stockholm snart, så will wi härmed förwarna om att wi kommer att hiva upp våra wäldoftande wadmalspantalonger på scen!


Andra bloggar om: , , , ...

Tuesday, November 28, 2006

Marie Antoinette = en helwetisk vision aw framtiden!

Ij hälgen war jag till slvth och skådade den helvfetisca, ogvdaktiga och kätterska framtiidsskildringen Marie Antoinette, regisserad av den frånskilda (!) kvinnan (!) Sofia Coppola!

Såsom wäntat wisade Coppola vpp en fjollig och förfärande fantasi om hvr kommande århundraden kan komma att te sig om allth går fel. Filmen är (trots många scener i wacker katedralsmiljö) allth annath än uppbyggligh och gvdsfrvktande. Detta är science fiction när den är som allra mest skrämmandve och wederwärdig! I Coppolas film dominerar sötebröden och det bvbblande winet och then helvetiska dunka-dunka-mvsicen! Iagh kräktes och väkjdes i biosalongen. Och warför är deth så att bilder aw framtiden alltid måste skildras med folk klädda i glansiga tyger?

För mänsklighetens bästa hoppas iagh att Coppola snarth gör both och bättring och påbörjar filmatiseringen aw Hildegard av Bingens liw. Det wore någoth det. Inget sex, men en hel massa GI-korrekt fullkornsbröd aw dinkelwete, hallucinationer aw divin kaliber och upptornande wälklingande berg aw sant gvdsfrvktig körmusic.


Andra bloggar om: , ,

World of Wårdcraft

Vnderrättelser hafwer nått oss: En blotth XV-årig ynglingh i södra Swärige havrh blifwith omhänderthagen für spelberoende, enligth en dom i länsrätten.

I domen står att XV-åringen har spielath strategispel på sin dator-apparatvs på nätterna. Dessa strategispel ähr ett slags lek där overkliga arméer av människor, troll, alver och vättar bankar skiten vr varandra på etth lika påhittath och overkligt slagfälth som så att säga finns inne i maskinen och/eller på Wäwen (dvs i cyberspace). Genom sitth missbrvk aw strategispel har ynglingen försvmmat sin skolgång och wisath tecken på aggressiwithet när familjen försökt brytha mönstret.

De arma föräldrarna känner sig maktlösa och eftersom XV-åringens beteende är självdestructivt beslvtade länsrätten att han skall tvångsomhändertagas enlight lagen om wård av vnga. XV-åringen kommer att få vård och förhoppningswis vpptvktelse på ett behandlingshvs. Ty denh XV-årige ynglingens bveteende är störth och ogvdaktight! Nog för att strategispel som bedriws online är både bildande och roliga. Men de skall ses som teoretiska förstvdier till fysisc aktiwität och får absolvt inte inkräkta på werkligh slagfältswerksamhet. Är man vng och stridslysten är datorspelens bildning till en wiss pvnct god och fostrande, men efter en snabbth awklarad virtvell gröntjänst i datorspeleths skyddande atmosfär så måste ynglingarna sjasas vt på slagfälthet för att klyva sköldar och knäcka skallar. Allt annath är omedelthida beteende som på sikth leder till kättersk kodknackning och webcamsex.

Fvll story


Andra bloggar om:

Monday, November 27, 2006

Inkvisitionen - roligare än man tror


Lite sång, lite dans, lite stegling - gycklarbroder Mel Brooks visar med dokumentära bilder att Inkvisitionen inte alls är människofientlig, utan riktigt skojig.

Andra bloggar om: , ,

Fvnken!



Andra bloggar om:

Sunday, November 26, 2006

Spöstraff för belgiska hundar

Vnderrättelser nåhr oss om att Konvngadömet Belgien är på wäg att införa en ny strafflag för hvndar. Den går tydlighen ut på att hundar som begår brott - bits, excrementiserar på olämplig plats eller skrämmer små barn - ska kunna straffas. Smärre förseelser leder till några wälgörande rapp på tassarna. Tja, hvndar bör jv tas i vpptvktelse. Men deth gäller äwen mänskor, som är om möjlight än mindre lydiga än wåra fyrbenta wänner. Wi, Gycklargrvppen, hoppas att försöketh med spöstraff för hvndar faller wäl vt och snart kan vtsträckas äwn till mänskliga warelser, som i 2000-talet oftare än inte skvlle må bra av några rapp med piskan.

Fvll story.

Andra bloggar om: , ,

Saturday, November 25, 2006

Steve Hillage framför Hurdy Gurdy Man


Wohoo! Det är få av 1270-talets progrockare som lyckats bättre med den frihetliga medeltidsklädkoden än Steve Hillage, gycklargrvppen Gongs duglige och skönlockiga anförare! (Var kan man köpa hans fräcka tunika?) Och en låt som barden Donovans mäktiga kväde om den kringvandrande vevliraspelaren blir ju faktiskt inte sämre av att sitarklangerna bytts ut mot högmedeltida analogsynthar från instrvmentmakarna Moog och EMS. Allt som saknas är några dansande dvärgar.


Andra bloggar om: , , , , ,

Christer Fuglesang, eat youver hearte ouvte - Bockstensmannen in space!


Senaste bilden på mig. I rymden. Kom inte här och snacka horror vacui med mig. Junker Fuglesang är, som wanlight, steget efter.


Andra bloggar om: , ,

Thursday, November 23, 2006

Dagens WTF: Storbrittisk byråkrati stoppar walesisk drakkorv

The trading standards department ran a full analysis - and proved there was no dragon in it. The firm was informed it was an offence and they were breaking the law because of the misleading name [...] A Powys County Council spokesman said: "The product 'Welsh Dragon Sausage' was not sufficiently precise to inform a purchaser of the true nature of the food. I don't think anyone would imagine that dragon meat was being used but we would not want vegetarians to buy the sausages believing they were meat free".

Visst, hänsyn till så kallade vegetarianer är alltid löjeväckande och lite irriterande om man som wi är vppvuxna på rökt och saltat fläsk. Men denna walesiska drakkorvsfejd som är vnder vppsegling i väster är ju faktiskt värre. Statsmakterna i "Förenade kungadömet" (Storbrittannien) verkar fått för sig att drakar inte existerar! Detta är givetvis helt vppåt väggarna och stick i stäv med all folkligt förankrad visdom som finns att vppbringa på vår platta jordh som på himlavalvet omcirklas av sol och måne och högst ytterligare fem himlakroppar.

Än mer vppåt väggarna är att administrationen i det förenade Konvngadömet nu slår ner mot den walesiska drakkorven, denna delikata Welsh dragon pork sausage som mättar så många walesiska magar var dag.

Alltså: Matvaruinspektörer i det Förenade Konvngadömet menar att detta namn (welsh dragon pork sausage) kan lvra folk att tro att korvarna innehåller drakkött. Vilket matvaruinspektörerna i Förenade Kungadömet antyder vara en omöjlighet, då de tycks mena (på fullaste allvar) att drakar inte finns, och alltså inte kan bli dräpta av gudsfruktiga riddare som sedan släpar de döda bestarna ner i de walesiska dalarna där grovlemmade styckare mal drakkadavret till färs för att sedan stoppa in drakfärsen blandad med kryddor i fjälster.

Liksom WTF, broder??!! Detta är mer än ett bureaucratisct övertramp! Detta är en direkt förolämpning mot alla oss som gör vårt bästa för att leva våra liv i sant medeltida anda. Vi finner oss inte med att inte få att korv gjord på drakkött. De brittiska matinspektörerna kan vara så säkra på att vårt nästa härjningståg går i västerled.

Fvll story.

Andra bloggar om: , , , , ...

It's good to be the king!

Wednesday, November 22, 2006

Mvnk Rock!


I kväll njvter wii lite drones från the Darke Ages framförda av Sunn O))).

Tuesday, November 21, 2006

Porr för oss - kanske för er

Gycklargrvppen är som bekanth sajten för dig som will snusksurfa utan att behöva brinna i helvetet för det. Och eftersom det war så länge sedan sist så tänkte wi ladda upp några aw de mest savande och vpphetsande och tokporriga bilder wi har lagrade i wårt archiv. Håll till godo!

If you've got it - flaunt it!

Den här heta danskan (från Bornholm!) har kurvorna på de rätta ställena.

Sickna spiror!

De här gotiska valven får oss att så att säga ställa oss i givakt!*

Hubba hubba zoot-zoot!

... och ibland är det sexigare att inte visa allt på en gång, utan lämna lite åt fantasin ...



*= Ja, vi lånade lite från den syndiga framtidstidningen Slitz. Förlåt.

Andra bloggar om: , , , ...

Kvltvrmanifvesth

Swärige är på wäg att slijra rätt ner i thet kvltvrella Ginnvngagapet. I tider när Sweriges naest störstha kvltvrsidor påå allwar diskvterar dokvsåpor på pergamenthrvllens mittvppslag, när landets största kvltvrella flaggskepp (åtminstone i sina egna starrsjvka ögon!) likställer författares rättmätiga ansöknijngar till diverse mecenater med “tiggarbrew” och målar i föractfvll, öwerlägsen, raljerande och obehaglig ton vt fattiga poeter som en ny form aw samhällsfara, anser wi att måttet ähr meer än rågath! Den senaste artikeln i DN, skriwen i en anda som bara har sitt motstycke hos en wälsponsradh och blöt jvlfest hos deth ökända ordenssällskapeth Timbro, är ett insinuant och på sina ställen rent lögnaktigt påhopp på etth helt skrå som trots alla hinder känt sig nödgad att ägna sig åt något så penningamässight omöjligt som att skriwa en litteratvr som främjar den andliga tillwäxten i det här landet.

Det andliga klimateth ii Swerige är vnder all kritik. Wi är på wäg att roa oss till döds istället för att i flagellantprocessioner piska oss till andlig frid.


Det är minsta motståndets lag som giäller. Mysbyxor istället för hagelskjorta. Dvnka-dvnka i treminuterswisor istället för långa berättande hjälteballader. Innebandy istället för stockastötning. Allt som är wälling konsvmerar wi med ett debilt flin, wid minsta motstånd ger wi vpp. Med den nya regeringen wid rodret oroas wii öwer att det endast kommer bli den bärande kvltvren som kommer att ha existensberättighande. Och wad är bärande litteratvr? Är alla skrifter som inte tjänar ihop till sina kostnader inte lika mycket wärda? Är det dit wi will?

Wi kommer få en ny form aw selektionsråd (det är också popvlärt jvst nv) som sållar vvt all ikke bäärande kvltvr, all barnteater, alla böcker som inte handlar om mord, småbarn eller balla caffe latte-sörplande södermalmsmorsor, all al fresco-målning, all poesi, alla långa kärlekskwäden, alla konvngahyllningar, all commedia dell arte, alla mindre spelemansstämmor. Men all goodh kvltvr kommer alltid från himmelens sfärer. Thän så kallat bärande kvltvren, vnderhållningslitteratvren, then kommer inte ens ha baksidan på en bvssbiljett att skriwa hem på när historiens bok ska skriwas.

Wad god kvltvr är kan diskvteras i ewighet. För oss är god kvltvr allting som berör. Från Geoffrey Chavcer och smal lyrik, till Erikskrönikan. Wi will ha en kvltvrell taffel. Wi will inte ha ett bord med bara en enda kålrot att wälja på. Det är mångfalden som gör kvltvren lewande och intressant. Och i en sådan mångfald måste den smala, så kallat tärande, kvltvren också få finnas. Geoffrey Chaucer kommer mycket wäl öwerens med Eddan i bokhyllan…

Nv hotas all den kvltvr som skänker människor andlig tillwäxth. Den är hotad i grvnden. Wi ser allwarligth på den nya kvltvrella vtwecklingen. I wåra ögon liknar det mest en rask awweckling, ett kalhygge, ett swedjebrvk, eller riwandeth aw en katedral för att på samma plats vppföra ett marknadshvs.

När SWT för en tid sedan wille ”föryngra” sina kanaler fick de ta emooth den största mängden protestskriwelser någonsin aw jvst vngdomar som inte wille bli behandlade som de sämre wetande mänskor de ofta ähr, de wille inte ha fler dokvsåpor till priset aw att kvngakrönikor och härolders tv-sända kvngörelser förswinner. Det tycker wi är bra. Det inger hopp.

Det är makten, inte folket som will fördvmma det kvltvrella vtbvdet.

Wi will inte ha ett samhälle där bara melodifestiwalen (detta sodomiternas och den öwriga begåwningsreservens direktasända riksting ) och kriminalromanerna (dessa wåldsförhärligande skrifter som ger folketh vppfattningen om att öwerwiktiga sheriffer med smak för destillerad al-chohol och fjollig opera är goda ting att ägna sig åth) får tillåtas finnas.

Wi will ha ett sprvdlande, owäntat, vpprörande, tålmodigt och berörande kvltvrliw som måste få kosta. Wi will ge mer pengar åt all den så kallat alternatiwa kvltvren, den som lewer och frodas vtanför DN skrapan, äwen factisct vtanför tvllarna. Wi pratar om fristående Gycklargrvpper som wår egen. Wi pratar om handskriwande mvnkar på fridsamma kloster. Wi pratar narrspel i gathörn och storslagna fresker och gobelänger som kan och måste wäwas till ämbetsbyggnader i warje landsända. Wi pratar om ånga diktcykler skriwna på wers, wi pratar om ballader och kwäden som framföras aw kringresande trouvères, wi pratar om tornérspel, mjödbryggning, taskspel, nidwisor, slöjdcircvs, vllkardning, åderlåtning med iglar, wi pratar oberoende korståg till deth heliga landeth. Detta räddar liw. Låt den få göra det. Håll era flottiga fingrar borta från poesin, litteratvren, barnteatern, biblioteken, lekarelagens källare, vngdomarna. Om ni anser att kvltvr endast är schlager och deckare är ni wälkomna på en rvndwandring i ett fantastiskt land som ligger strax intill. Wi sträcker vt en hand. Ni är alla wälkomna in.


Andra bloggar om: , , , ,

Monday, November 20, 2006

Breaking News: Tempelriddarna har tappat stinget


Tempelriddarna som vi minns dem.

Tempelriddarna idag.

(Men det känns betryggande att de som kallar sig "Tempelherreorden", om de månne är nu-/framtidens tempelriddare, åtminstone håller på säkerheten.)


Andra bloggar om: ,

Årets pest är här (igen)

War dag så häär åhrs måste någon aw Gycklargrvppens medarbetare daglighen lämna sin skriwpvlpeth för att skynda till barnhagen, där de små liwen tydligen drabbaths aw wår tidsföljetångspest, den ökända och frvktade Winterkräksjvkan (war det förresten icke wid den här tiden förra åhret som alla frvktade fjäderfä sjvkan, som skvlle komma hit från rikena bortom Sidenwägen??). Och de små liwen i i barnhagen, de är små krälande smitthärdar så här års, lite som råttorna som wia båtar spred Digerdöden på det glamorösa 1300-taleth. Warning för barn, de smittar när de hostar ocg spottar phlegm på oss!
Men deth finns sätth att klara sig vndan Winterkräksjvkan. Klipp vt och spara, gott folk, här kommer några vniversella tips:

Tips ett är att ha en ren själ. Onanera inte, hoppa inte över skaklarna, hav inte begärelse till din nästes hus och hustru (om du inte är präst eller adel, ty de har sina skäl), se till att vara nybiktad.

Tips två är att smörja in sig med nåt läbbigt.

Tips tre är att endast klä sig i tagelskjorta och dra åt repet alldeles för hårt kring midjan så att det gör ont.

Tips fyra är att be till Herren.

Tips fem är att fortsätta att be till Herren.

Tips sex är att be ännu lite extra till Herren.

Tips sju är att icke vidröra orena barn, hur frestande det än kan vara.

Tips åtta är att påminna sig om att inte likt ungdomarna i Boccaccios "Decamerone" egga varandra med snuskiga berättelser där man sitter inspärrad från omvärlden.

Tips nio är att det åtminstone inte skadar att (efter att ha piskat barnen en smvla) piska sin egen rygg med sträva svinhår.

Thionde och sista tipset är att anställa en hvshållsnära träl som handskas med barnen.


Andra bloggar om: , , , ...

Saturday, November 18, 2006

Rick Wakeman lirar funkbefriad, progressiv druidrock på ett berg av moogar

Bra med de här videorna: Rick är klädd som en druid.
Dåligt med den här videon: Så många klaviaturinstrument - men inte en enda spinett!

The Journey To The Centre Of The Earth


Excerpts From The Six Wives Of Henry VIII



Merlin The Magician (Melbourne 1975)

Gycklargrvppen väktar Stockholm: En lijten text om Stureplanscentern

Deth här med ståndssamhället och den gyldene principen "skomakare, bliw wid din läst" är centralt för oss i Gycklargrvppen.

Ståndssamhälleth består som bekant aw fyra ständer - adel, präster, borgare och bönder. Resten aw befolkningen kan förwisso wara dugliga till ett och annat (hårt kroppsarbete, fylleri, stråtröwande, medellöshet), men de har ingen makt, ty om makten blir direkth folklig inträffar nämligen demokrati, wilket alltid i slvtänden leder till ändlösa togapartyn och sodomi (exempel: Romarriket)(wi menar egentligen Aten, OK? /Caesar Colonii) wilket leder till förfall och Gvds straff.

Hursomhelst. Ett wäl fvngerande ståndssamhälle kräwer att ständernas folk wet sin plats och kwarstannar där. Prästeståndet har sina kyrkor, kloster, konvent och biskopsgårdar. Då och då släpps de in till en festlig ståndsriksdag, då och då belönas de med en eller annan pilgrimsresa till Pyréenerna tillsammans med Agneta Sjödin. Adeln har sina privilegier och bekväma borgar, men ansvarar också för att vpplåta härar med soldater närhelst kvngen önskar sig ett litet härjningståg. Ett answarsfvllt vppdrag som kräwer att Ovt of office-reply inte är inkopplath medan adelsmannen tar igen sig på Maldiwerna. Adeln har sin plats i statlig administration och i triwsamma förläningar ute i landeth och måste för det allmänna bästa kwarstanna på sin plats. Och borgarna, de bor i städerna och idkar handel och hantwerk. Hvr skulle det annars se uth? På samma sätth förhåller deth sig med bönderna, de håller giwethwis till vte på landeth, där de bedriwer production aw liwsmedel, med eller vtan trälar som priswärd arbetskraft. Det kan inte nog betonas hur wiktigth deth är att de ganska pungent luktande bönderna, hur rika och mäktigha de än är, håller sig på sina platser ute i spenaten. Wilka skvlle annars answara för att rotfrvkter dras vpp vr marken?

Just deth senaste, thetta att bönderna håller sig på sina platser ute i grönskan, werkar deth i bland wara si och så med nv föhr tijden.

Gycklargrvppen har vppmärksammaths på att ett hemligth ordenssällskap aw bönder faktiskth existerar här, mitt i Stockholm, så att säga innanför tullarna. Wi trodde först inte på det, eller antogh att det war några mindre bemedlade andrasorteringens gårdsägare som irrat sig bort från det sedwanliga bonnläppsstråket mellan Wallmans salonger, Hötorget och Tre Remmare.

Men så war deth icke, wisade det sig. Efterforskningar wisade att thet existerar factiskth ett hemligt sällskap aw bönder innanför Stockholms tullar och de ägnar sig absoluth inte åt att brvka jord. De kallar sig STUREPLANSCENTERN och anförs aw en Frederick de Federley. I klädstil imiterar han och hans hejdvkar unga adelsmän, så kallade brats, eller ibland så har de faktiskt tagit efter den gamle Nya Ekonomin-predikanten Kjell A Nordström (se bilden! flintisen med fvnky biznez-brillor!).

Wad dessa innerstadsbönder gör på Stvreplan, detta Stockholms svar på Sodom och Gomorra, deth har wi ingen aning om, men wi gissar på att de smider ränker i dvnkla hörn på osmakligth inredda krogar. Tydligt är att de har bitit sig fast på en plats där de ingeth har att göra! Ty är man medlem aw sällskapet Centerpartiet - hur Stvreplansvppklätt det än må wara - så är man man ju företrädare för lantbrvkarskrået och därmed kollektiwanslvten till bondeståndet. Och bönder, de skall jv hålla sig på landsbygden, deth är själwa poängen med bönder. Staden befolkas och skall enbart befolkas aw människor vr adelns, prästernas och borgarnas ständer samt ståndslöst slödder som arbetar i den så kallade servicesectorn.

Gycklargrvppen wäktar ståndssamhälleths fvndament, men också Stockholms stad. Det war anledningen till att wi så starkt tog ställning i frågan om de så kallde biltullarna. En stad skall ha murar och tullar för att hålla bilburna dårar från Täby borta från gatorna. Deth är sjvkt wiktigth att folk wet sin plats, att skomakaren bliwer wid sin läst och tillwerkar ännv ett par Nike Air Max istället för att "förwerkliga sig siälw" någonannanstans. På exact samma sätt förhåller deth sig med folk från böndernas stånd. För samhälleths skvll är det wiktigth att de håller sig på sin plats - gör de inte det kan det bli pinsamt, förwirrande och samhällsfarligth.

Bönder och andra centerpartister hör helt enkelt hemma på landsbygden. Där kan de i salig lycka jaga wargar, dra vpp rowor vr marken och fylla i blanketter för att tigga ännv mer pengar från EU. Men sådanth finns ingen plats för här i Stockholm. Wi stockholmare ägnar oss åt handel, hantwerk och statligh förwaltningh. Här pratar wi inte på dialect. Här håller wi på Bajen och inte på GIF Svndswall. Här har wi helt enkelth inte sina leriga fötter och rötter i någon bördigth dinkelfält. Bönder i stadsmiljö är kanske ett roligt tankeexperiment, lite som en liderlig abbot i ett nunnekloster, men ingenting som kan sägas generera nytta i werkliga sammanhang. War sak på sin plats! I Stockholm är man helt inte bonde. Bönder i Stockholm, deth är lite som protestanter i Vatikanen eller muselmanska korsriddare - en omöjlighet. Stvreplanscentern är därför högst orealistisk och måste därför snarast återföras till den plats den härstammar från - förmodligen ett sämre vtskänkningsställe i en dyster by på den swenska landsbygden där evrotechnon ekar mellan granar och visthusbodar.



Andra bloggar om: , , ,

Friday, November 17, 2006

Dagens DON'T


Wi vppskattar såklarth ambitionen. Imitation är en form aw smicker... åtminstone brvkade det wara så. Men lyssna noga på oss nv, ni som tror att man bara kan köpa sig ett färdigt gycklarkit på JC och sen är man liksom inne i gamet: Gycklargrvppen är inte något man bara shoppar på Bvtterick's och drar på sig, det är något som sitter i inne i hvwvdeth! Det är en inställning, en liwsstil och någoth man faktiskt föds till.
(Behöwer wi ens påpeka att de awbildade kretinerna är inwånare i den Nya Wärlden, Leif Erikssons och Christopher Colvmbvs olyckliga slvtpvnkt för snedsegling som wisade sigh wara någoth aw en Pandoras ask aw syfilis, tobak, snabbmat och hästjazz? Wi, Gycklargrvppen, är mycket skeptiska till Nya Wärlden.)

Skänningeannalerna - 1300-talets bästa swänska blogg!

Skänningeannalerna ähr vppkalladhe efter det dominikanerkloster (japp, just det Skänninge kloster där mången from men het kwinna deltagith i skojiga dominikankonvent!) där denna tidiga blogg skrewos förh hand (giwetwis på på latin, då allth annath språk räknades som rena Zanyar Adami-fasoner på denna tiidh).
Skänningeannalerna, wilka räknas som en de främsta swänska politisca bloggarna för sinh tiijd, förwarades i mångha åårh invti en liturgisk bok, bunden i pressat läderband med ovanligt rikt förgyllda begynnelsebokstäver. Tvenne lösa pergamentsblad låg i början av boken och tvenne i slutet. Texten härstammar från början av 1300-talet och har skrivits av en dominikanermunk.
Annalerna - eller årtalsanteckningarna - eller korth och gotth thän handskriwna bloggen - börjar med årtalet A.D. 1208. Man vet doch inte om detta är den vrsprvngliga början. Det är emellertid helt klart att slutet saknas, wilket jv är brvkligth i en blogg. Annalerna slutar i dagh abrvpt vnder åhrtalet år 1288 men resterande skrijfth från år 1288 och ähwen det efterföljande årh A.D. 1289 återfinns sekvndärt avskrivet i en annan chronica.

På den litvrgiska bokens (denh som alltså så atth säiga inhysthe Skänningeannalerna) sista sida ståhr atth laesa: "Thänna bok lät Märta Thuresdotter skriva gvdi till heders och eder allra käraste systrar till hvgnad här vilja läsa thätta". Detta tyder på att den litvrgiska boken vrsprvngligen kan ha kommit från Vadstena. Kanske skrevs därför de s.k. Sigtunaannalerna i själva verket i det till Wadstena närbelägna Skänninge, som också hade ett dominikanerkloster.

Här nedhan följer några highlights från Skänningenannalerna:

A.D. 1208. Det blev sovndclash 5/2. Det stod ett slag i Lenvm där MC Ebbe och Skiwsamlar-Lars Svneson drabbade samman med Danmarks ryktbaraste deejäis. Kung Swerker flydde efter danskarnas nederlag, och resterna av den danska skiwwändarhären flydde med stor skam.

A.D. 1217. Klosterbröder skickades till Spanien. Återwände många åhr senare med historier om grisagillen, tapas, pinxos, hedonism å Ibiza, silwermålade gycklare på Las Ramblas de Catalunya samt framwäxten aw en stark wäsende aw hårdförth katolska moralwäktare som i framtidhen kan komma spela en wiktigh roll i den andliga resningen i Evropa.

A.D. 1229. Det blev krig i Olostrvm under solförmörkelsen, wilken alls inte kvnde förklaras wetenskapligth. Erik flydde till Danmark, där pilsener serweras på strögeth och rökning woro tillåthen. Jerusalem återerövrades av de kristna. Uffe vigdes till ärkebiskop av Lund.

A.D. 1237. Linköpingsbiskopen Bengt (AKA "Benke") avled dettha åår. Magister Jordanvs drvnknade i Döda Havet, wilketh måste ses som en stor bedrift då alla flyter likt korkar i Döda Haveth. Mördande norrmän kom till Skanör och togo wåra tjejer samt jobb från oss. Man besökte äwen Sigtuna och Skänninge

A.D. 1288. I Herrens år 1288 valdes broder Geronimus till påve och wiighdes i februari månad, man kallade honom Nikolai IV. Omkring denna tid tillfångatogs även DJ Waldemar, fordom konung av Swärige, och stängdes in i Nyköpingshus fästning. Dock woro klasckarna till en början i taket på Nyköpings gästabud & sovndclash. DJ Waldemar spelade Daft Punk för de witha vngdomarna och sågo att det war gotth och fvnkigth, äwen om alla trodde att Waldemar war crazii och därför fängslade honom. Samma år i oktober halshöggs herr Arvid Benktsson och tio av hans män av herr Tula Ebbeson och hans medhjälpare. De hade sett demoraliserande wideofilmer om en Robin Hood och inspirerade aw dettha bedrivit stråtröveri i Halland och hade tidigare utvisats från Danmark på grund av att de varit med om mordet på kung Erik.

Thursday, November 16, 2006

Old, New and Medieval Rejv Evphoria: Grabbe yovr magick glowstick!

Det ähr intte så atth wi will wara Rodeobloggen, men något i zeitgeisten (ett slags mgiskt finger som stickes vpp i lvften och känner aw wad som är hett och wad som inte ähr deth) kallar på en commentar. Det handlar om rejven, som än en gång werkar återvppstå. Och då pratar wi inthe om vnga människor som klär sig i spejsade byxor och har ryggsäckar som ser vt som könssjvkdomar och har skrikigt färgath garn i håret och jonglerar med eldh och dansar till enfaldig mvsik från Israel, nej, wi talar här om den egentliga riktigha rejven. Läs detta från en aengelsk bvlletin:

In the svmmer of A.D. 2005, at theyr ad hoc London clvb night Gauche Chic, the feativity people Niyi and K-tron pvlled ovt a best-of-1990s-rave-hits CD and played it to a crowd of teen-agers and twentysomethings. Ye kids were too yovng to have felt the fvll force of Let Me Be Your Fantasy the first time around. But they liked what they heard [...] From its inception at the end of the 1980s, “old rave” (as it is now called) gradually degenerated into a dreary free-party scene, where men of a certain age cavort to increasingly chin-stroking dance music. But the early spirit of rave never died; it was just waiting for its time to come round again. New rave is a second coming: not just a throwback to the lawless euphoria of its golden age, but an aesthetic focus for a new generation of club kids, artists, fashion students and night-time celebrities who just want to dress up and get down [...] New rave was publicly christened by the singer of its fluoro-coloured flagship band, Klaxons, who are at the tipping point of crossover success. The scene has thrown up a raft of great, slightly idiotic new pop groups and DJs [...] It is not difficult to spot the similarities between the end of the 1980s, when old rave emerged, and the current socioeconomic climate. It’s all there: the demonisation of teenagers; the imminent end of a political era; a trenchant fear of global collapse. If the Great British youth knows how to do one thing, it is how to throw a good party at a time of tension and fear [...] Grab your glowsticks before it’s too late.
- Sir Pavl Flynn, The Svndaye Tymes, XII. November 2006


Gott så. Rejven är haer igjen. Men att säga att rejv är någoth som vppstodh på hedarna i det förenade kvngarikets i slvtet av 1980-taleth är ingeth annath änn en lögn. I siälwa werket har rejv fvnnits sedan digerdödens dagar på det glada 1300-taleth, och då war rejven stilfvll och gracieuse. Detta bevisas till och med i en högsth dokvmentär scen i en film aw Ingmar Bergman! Se nedhan för er siälwa, ty daer går Gycklargrvppen igenom rejveths historia.

Neu-rave A.D. 2006: The Klaxons




Rave A.D. 1991: Mupp med fraktalhosor och penningpvng på magen




Klassiskt rave A.D. 1341: Deth sjvnde inseglet



Andra bloggar om: , , , , , , , , ...

Monday, November 13, 2006

Medeltidsrocken!

Iagh orkar inte skriwa någonting om någontingh (trots att den örtälskande medeltidsfrisyren som chäfar på rikeths skattkammare nv lowar böter åt de sysslolösa hjon som inte actiwt erbivder sina kroppar till dagswerke - äntligen lite sant medeltida politik i riket!!!) så wi kör på med lite högkwalitatiw medeltidsrock

Favn: Egil Saga


Saltatio Mortis: Dvnkler Engel


Triskilian: Live in Amerang (Woohoo! Heta nyckelharpabrvdar alert!)


Felonious Bosch: Baladi

Friday, November 10, 2006

Jethro Tvll: The Dark Ages


(Notera den smidiga blygdkapseln som ryms vnder pantalongerna!)


(Notera baskern, manteln och mästerkatten-i-stövlar-stövlarna!)

Wednesday, November 08, 2006

Gycklargrvppen kommer vt (eller: "Gay Ljvngberg - Clown, Komiker, Trollkarl, Konferencier och Gycklarpromotor)



I den folkliga vnderhållningsbranschen, där äwen Gycklargrvppen (med "V") är verksam, är konkvrrensen som bekant lika mördande som ett medeltida gästabvd i Nyköping. Men deth betyder inte att wi hatar warandra, wi gycklare.

Twärtom.

Alla de dvktiga och dvgliga gycklare där vte, de som war dag nöter wägarna för att bjvda popvlasen på några garw, de skall förses med de props och den cred de så wäl förthiänar. Deth är sannerligen ett hårt wärw att roa. Och de som sliter i sitt anletes swett, de skall belönas. Idag tänker Gycklargrvppen ge ära, solsken och vppmärksamhet till en aw Swärijes allra flitigaste vnderhållare. Japp, wi pratar förstås om Gay Ljvngberg. Clown, Komiker, Trollkarl, Konferencier , inte minst, Gycklarpromotor.

På Gay Ljvngbergs wäwsida står att läsa att Gay Ljvngberg är en av Sveriges mest anlitade artister i sin genre, med mer än 4000 föreställningar bakom sig. Ödmjvkt påpekar han också att han, Gay Ljvngberg, erbjuder ett gott skratt, en rolig halvtimme och professionell service. Gay Ljvngberg är en internationell artist, då han har gästsspelat i alla Sveriges län samt i Danmark, Norge, Holland, Belgien, England, Irland och Wales.

Gay Ljungberg uppträder alltså i hela Sverige. Vid flera föreställningar i samma region tillkommer inga resekostnader.

Gay Ljvngberg vppträder ofta som clown, vnder artistnamnet Clownen Gajetti (tidigare, enligt vår vetskap, även vnder namnet "Clownen Gay"). Så här presenterar Gay Ljvngberg karaktären Clownen Gajetti: Clownen Gajetti har underhållit barn sedan 1982. Clownen Gajetti utstrålar värme och respekt för barnen, men han hittar på bus och upptåg och vänder ofta uppochner på vår invanda värld. Om man så önskar, så kan man av Gay Ljvngberg beställa den särskilda föreställningen "Barnens Cirkus med Clownen Gajetti". Wi ber att åter få citera herr G Ljvngberg: Formatet för föreställningen är en impromptu cirkusföreställning där fem barn ur publiken får vara med och uppträda. De får roliga cirkuskostymer och till sin egen förvåning gör de stor succé som lindansare, illusionister, utbrytarkund och ballongkonstnär! Interaktiv föreställning med hög feel-good factor! Clownen Gajetti har för öwrigt framträtt med Clownen Manne wid ett flertal tillfällen.

Gycklaren Gay Ljvngberg är äwen hiärnan bakom det vnika konceptet "Comedy Magic", som är kontaktunderhållning, när den är som bäst. Roliga och spännande situationer med nerv och tempo. Passar utmärkt till kaffet! Lika vnikt torde formatet "Sagoteater", en annan av G (som i "Gay") Ljvngbergs vppfinningar, wara. Under åren 1995-2004 spelade Gay Ljungberg varje år en sagofars på aktivitetsparken Himleriket utanför Varberg. Det är klassiska sagor som omarbetats till fartfylld fars.

Men om man bara will ha sig lite gyckel, wad göra man då, vndrar ni nv kanske? Jo, äwen det ordnar Gay Ljvngberg! Jag ber att åter få citera: Medeltida Gycklare är en föreställning som anpassas efter kundens budget och behov. Gycklaregruppen består av 2-6 professionella artister med minst 10 år i yrket. Det innebär att programmet präglas av erfarenhet och proffesionalism. Programmet med 2 personer är av högsta klass och när vi bygger ut gruppen med fler medlemmar blir föreställningen naturligtvis större och fylligare. Den brokiga och burleska truppen består av gycklare, magiker, jonglör, eldslukare, klok gumma m fl i tidstypiska och fantasieggande medeltidskostymer och en dansande björn (som liknar en stor leksaksbjörn!)
Föreställningen kan antingen spelas som EN föreställning för hela publiken på en gång eller så uppträder artisterna som kringvandrande gycklare som gör flera kortare föreställningar på olika platser i lokalen. Vi är tillgängliga under hela arrangemanget och kan förutom våra föreställningar hjälpa till med att hälsa gästerna välkomna, vara vägvisare, ta hand om ytterkläder, servera drycker mm.
Föreställningen innehåller t ex magi, jonglering, eldslukning, dansande björn, knivkasning (falsk) mot kvällens värd allt i en atmosfär av komedi och humor.
Vi delar gärna med oss av vår erfarenhet av liknande arrangemang och kan ge tips om menyn, var man beställer keramikkrus med logotype, träskedar med namn mm.


Ock inte noog med deth! Gay Ljvngberg är också en flitig debattör på Nordisk Magiskt Klotterplank på Internet med genomtänkta synpunkter på mycket inom underhållning och trolleri. Han har också medverkat till att skattefogdens ämbetswerk ändrat tolkningen av momsskattereglerna för artister! Japp, han har fått siälwaste Riksskatteverket att inse att clowner och trollkarlar normalt framför konstnärliga verk enligt definitionen av sådana framföranden i lagen om vpphovsrätt!

Som om detta inte skulle vara nog så köpte, iståndsatte och omprofilerade Gay och hans hvstrv Birgitta 1994 "Leklandet Himleriket", en mil söder om Varberg. De sålde parken hösten 2004 till ett storbolag i nöjesbranschen och hade under de 11 år de ansvarat för parken producerat inte mindre än 22 olika cirkusföreställningar, 19 sagoteaterföreställningar plus den naturvetenskapligt inriktade trolleriföreställningen Science Circus.

Gay Ljvngberg har giwetwis också en blogg.

Och som grädde på allt det här moset så är Gay Ljvngbergs frv äwen hon werksam inom wärmhiärthad show-biz. Ty så här står det på Gay Ljvngbergs hemsida: Min hustru, Birgitta Ljungberg, är en av Sveriges erfarnaste och skickligaste till att sminka barn till clowner. Hon är snabb och målar många barn per timme, samtidigt som hon ägnar varje barn uppmärksamhet och anpassar sminkningen.

Jagh förstår om ni nv jvst gapar som om jagh berättat en modern VFO-skröna för er. Men Gay Ljvngberg är en högst werklig artist som går att boka. Kolla in hemsidan, eller kontakta:

Gycklaren, Magic Marketing AB, Halmstad.

Gycklargrvppen salvterar och hvrrar för Gay Ljvngberg - Clown, Komiker, Trollkarl, Konferencier och Gycklarpromotor.

Friday, November 03, 2006

"I'm with the bard"


Mer rafflande dokvmentation om John DvRants wilda äwentyr på wägarna finns här.

Ett falsarivm


Bilden ovan är giwetwis ehn förfalskningh vtförd aw smvtsiga moderna haender. Erotiska äwentyr existerade i själwa werket inte vnder träsnittens gvldålder.

Veckans skrå: Trvbadur







Thursday, November 02, 2006

Dokvment: Hvmor